4 Ağustos 2012 Cumartesi

BDSM İLİŞKİLERİNDE ROLLER

    Benimle kaç kişi aynı fikri paylaşır bilemem ancak bana göre BDSM bir tiyatrodur. Sahnesi evinizin yatak odası, belki bodrumu (evinde home-dungeon olan var mı?), seans için ayarladığınız herhangi bir yer ve hatta açık bir alan (public scene) olabilir. Dekorları, aksesuarları ve tabii ki seansta oynayan oyuncuları vardır. Bu yayınımda bu rolleri ve sorumluluklarını bulacaksınız...

EFENDİ/ SAHİP

    BDSM ilişkilerinde Efendi seansı yöneten, düzenleyen kişidir. Literatürde anlamlarında kısmi farklılıklar bulunsa da; Sir, Master, Dom, Top gibi genel adlar ile oynanan oyuna göre Doghandler/ Dogtrainer (köleyi köpek olarak kullanmayı tercih eden Efendi), Kidnapper (kaçırılma fantazisi), Warden (hapishane fantazisi), Executioner (cellat, noose-game) vb. adlar alabilir.

    Bana sorulan sorular arasında geçen "Efendi mi olmak zordur yoksa köle mi?" sorusuna halen tam bir yanıtım yok. Efendi olmak zevkli ancak oyunun planlanması, kullanılması planlanan aksesuarları temin ve muhafaza etmek, oyun esnasında partnerinin herşeyinden sorumlu olmak, zevk alırken aynı anda zevk de verebilmek (genelde ülkemizdeki Efendiler; ben efendiyim, ben kendi zevkime bakarım kölenin durumu beni ilgilendirmez şeklinde düşünürler) gerçekten deneyim, araştırma isteyen bir iş.

Sorumlulukları:
  • Oyun esnasında partnerinden tamamen sorumludur. Oyun esnasında partnerinin başına ters bir şey gelmemesini sağlamak, onun vücudunu oyun öncesinde teslim aldığı şekilde aide etmek :) belki bir iki sıyrık ve iz kalabilir...
  • Planladığı seansta yapacağı şeyler hakkında önceden bilgi sahibi olmak, her türlü güvenlik tedbirini almak
  • Safeword (güvenlik kelimesi) kullandırmak ve bu kelimeye dikkat edip anında reaksiyon göstermek,
  • Oyun öncesi ve oyun esnasında partnerini iyice tanımak (limitleri nedir, acı eşiği ne kadardır, neye ne şekilde tepki verir vs.)
  • Saygılı olmak (partnerine, limitlerine, tercihlerine)
  • En önemlisi ise DÜRÜST olmak.
KÖLE

    BDSM ilişkilerinde boyun eğen, itaat eden, kendini Efendisine sunan kişidir. Literatürde genel olarak bottom, sub, slave, boi, toy gibi genel adlar ile oynanan oyuna göre dog/ puppy/ pup (dogplay), pony (pony riding), kidnapee, prisoner, POW (prisoner of war, savaş esiri) vb. adlar alır.

   Köleler; limitlerini, oynayabileceği ve oynayamayacağı oyun tarzlarını, acı eşiklerini, kısaca kendilerini partnerlerine anlatabilmeyi, ifade edebilmeyi çok iyi bilmek zorundadır. (bu konuyu ayrıca ele alacağım)

Sorumlulukları:
  • Seans öncesi ön görüşme yaparak kendini tam olarak tanıtabilmeli ve Efendisine anlatabilmeli. Bunun nedeni daha sonra söz hakkının olmaması :D
  • Efendisini çok iyi tanımak, hangi davranışlardan hoşlandığını, ona nasıl zevk verebileceğini bilmeli
  • Oyun esnasında tamamen Efendisinin kontrolünde olmalı, emirlerine harfiyen uymalı,
  • Saygılı olmalı,
  • Oyun esnasında kendine istemediği şekilde zarar verebilecek uygulamalara karşı safeword kullanmalı,
  • Aynı şekilde DÜRÜST olmalı
SWITCH

   Hem Efendi hem de köle olmaktan hoşlanan kişiler için kullanılan tabirdir. Tabii ki aynı anda olmasının mümkün olmadığı ortada (revenge play bu konuda istisna). Bu konuda bir çok tartışma yaşadım. "Efendi olan köle olmaz", "köle olan Efendi olamaz", "öyleleri ne yaptığını bilmeyen kişiler" vs.vs. Burada da klasik cevabımı yazayım: BDSM rolleri bizim kendimize biçtiğimiz sıfatlardır. Kişi ne zaman neyden zevk alacak ise onu yapar. Önemli olan burada partnerinle anlaşabilmektir. Tanıdığım veya profilini gördüğüm birçok kişi şu ibareyi profillerinde belirtirler: "i am a Dominant but i can be sub for the right guy"

    Özetle; kendinizi tanıyın, partnerinizi tanıyın, deneyim sahibi olun, olamadıysanız araştırın ve sorun, her zaman DÜRÜST olun, partnerinize saygı duyun. Bunları yaptıktan sonra gerisi gelecektir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder