31 Ağustos 2012 Cuma

BDSM MOTTOSU: SSC, ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

(BE) CONSENSUAL:

    SSC kurallarının üçüncü harfini belirten Consensual (karşılıklı anlaşmaya varılmış, tarafların rızası ile gerçekleşen) kuralını bu yayınımda sizlere açıklamaya çalışacağım.

    Uygun partnerler bulmak amacı ile çeşitli tanışma sitelerine seanslarda çekilmiş fotoğraflarımı koyduğumda, siteyi kullanan diğer kişilerden çok farklı yorumlar alırım. Resimlerimi beğenerek olumlu yorum yapan kişiler olduğu kadar; yaşadıklarımı saçma, gülünç, ürkütücü ve budalaca bulan kişilerin yorumları ile de karşılaşmaktayım. Olumlu yanıtlara teşekkür eder, hatta meraklıları ile imkan doğrultusunda deneme seansları düzenlerken, olumsuz yanıtlar verenlerin gözlerinden BDSM ilişkilerini görmeye çalışırım. Dışarıdan bakılan göz ile aslında yapılanlar bir tür insan hakları ihlali gibi geliyor. Gerçekten de herhangi bir kişiyi rızası olmadan zorla alıkoymak, herhangi bir nedenle olsa dahi işkence etmek insan haklarına karşı işlenmiş bir suçtur. İşte BDSM oyunlarını insanlık suçu olmaktan çıkaran olgu, bütün bu yapılanların bireyler tarafından önceden kabul edilmesi ve bireylerin karşılıklı rızası ile yapılmasıdır.

    Peki, bunu nasıl sağlayacağız? BDSM seanslarını düzenlemeden önce partnerlerin oturup yapacakları şeyleri önceden konuşup anlaşması (pre-session negotiation) yoluyla bu sağlanır. Bu konuyu daha sonra ayrıntılı olarak ele alacağım; ancak ön görüşme olarak türkçeye çevirebileceğimiz periyot, partnerlerin birbirini tanıması, limitlerin ve hoşlanılan uygulamaların paylaşılması, ortak paydada buluşabilindiği takdirde seansın gerçekleştirilebilir hale geldiği veya partnerlerin anlaşamamaları sebebiyle seans gerçekleştiremeyeceklerinin ortaya çıktığı dönemdir. BDSM evreninde bu anlaşma genelde el sıkışarak ve sözlü olarak iki tarafın kabulunu beyan etmesiyle (hatta eğer partnerler birbirleri ile sürekli seans düzenlemeye ve sub olan kişi partnerini sahibi olarak kabul etmeye hazırsa, collaring seremony diye bilinen sembolik bir tören bile yapılıyor) yapılır, tabii bu anlaşmaların yazılı hale getirilerek (Slave Contract) karşılıklı imzalanması şeklinde de yapıldığı görülüyor (sanırım bu herhangi bir hukuki soruna karşı önlem olarak alınıyor).

    Defaten yazmaktayım: dürüst olun, dürüstlük önemli diye. Bu anlaşma safhasında da dürüstlük son derece önemlidir. Bir çok kişi bana şu soruyu sorar: "ya anlaştığın kişi sana istemediğin bir şey yapmaya kalkarsa?". Buna verdiğim genel cevapsa şudur: "Ben kendisini engelleyemeyecek pozisyonda iken anlaştığımız konuların dışında hele ki limitlerimi aşacak bir şeye kalkışacak olursa; beni serbest bıraktıktan sonra cebinden ne kadar hastane masrafı çıkacağını önceden hesaplasın". Güvenilir olmayan partnerlerin BDSM ilişkilerinde partner bulamayacak hale geldiklerini yazmıştım. Hoş birşey değil...

    Sonuçta; BDSM ile ilgilenen partnerler, seans düzenlemeden önce yapacakları şeyler hakkında karşılıklı anlaşmaya varmaya ve bu anlaşmaya bağlı kalmaya mecburdurlar. Partnerinin rızası olmadan yapılan her türlü uygulamanın insanlık suçu/ insan haklarına aykırı olduğunu ve seansın sonunda partnerlerin birinin mutsuz, huzursuz, diğerinin de sargılar içinde kalabileceğini unutmayın. :D



   

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder