4 Ağustos 2012 Cumartesi

Nedir bu BDSM?

    Genel olarak ülkemizde sado mazo (veya sado maso, yazılışı konusunda çeşitli tartışmalar yaşamıştım) olarak bilinen, kimilerine göre cinsel sapkınlık, kimilerine göre ise cinsel yaşamı renklendirip çeşni katan cinsel fantazilerin ortak adıdır. BDSM çok genel bir tabir olup; B: bondage (bağlılık, bağlanma, birisine tabi olma), D: domination (erk sahibi olma, hükmetme, baskın durumda olma), S: sadism, M: masochism kelimelerinin kısaltmasıdır. Şimdilik bu kelimelerin kısaca açıklamalarını vereceğim.


BONDAGE
   
    Bondage kelimesi; ingilizcede BOND (birleştirmek, bağlamak, bağ, bağımlı) kelimesinin isim halidir. Kelimeyi; bağlanma, bağlı olma, esaret, kölelik olarak çevirebiliriz. BDSM literatüründe ayrıca bağlama kelimesinden dolayı; ilişki sırasında kölenin herhangi bir şekilde bağlanarak hareketlerinin sınırlandırılması veya toptan engellenmesi için yapılan eylemler bütünü olarak da bilinir.

DOMINATION

    Türkçede de yavaş yavaş kullanılmaya başlanan (maalesef) domine etme, baskınlık, hakimiyet, sahiplik anlamındadır. BDSM literatüründe, bir veya birden fazla köleyi ilişki esnasında (veya bazı efendilere göre sadece ilişki sırasında değil, hayat boyunca) kontrol eden, kullanan, seansı yöneten, kölenin istekli olarak kendi kontrolünü devrettiği (power exchange, güç devri) efendilerin üstlendiği görev, rol olarak tanımlanabilir.

SADISM

    Fransız filozof ve yazar Marquis de Sade'in isminden türetilmiş, genel olarak başkalarına acı çektirmekten, aşağılamaktan hoşlanma, cinsel haz duyma olgusunu tabir eder. BDSM ilişkilerinde sadism kontrollü şekilde uygulanmaktadır ve normal anlamda sadist kişi tarafından eziyet edilen kişinin zevk duyup duymadığı önemsenmezken, BDSM ilişkilerinde her iki tarafında zevk duyması, cinsel haz alması amaçlanır.

MASOCHISM

    Ukraynalı yazar Leopold von Sacher-Masoch'dan türetilmiş, genel olarak acı çekmekten, aşağılanmaktan ve hor görülmekten hoşlanma, cinsel haz duyma olgusunu tabir eder. BDSM ilişkilerinde masoşist partnerin dayanabileceği şiddette acı uygunlanması esastır; burada amacın, acı ile birlikte zevk almak olduğu unutulmamalıdır.    

2 yorum:

  1. BDSM'nin aslında 6 harfin kısaltılmış şekli olduğunu hatırlatmak isterim. (BD/DS/SM)
    Açılımlarını vermek gerekirse;
    Bondage & Discipline
    Domination & Submission
    Sadism & Masochism.

    D/S: Efendi-köle ilişkisi olarak geçer. Diğerlerini de siz açıklamışsınız zaten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açıklamanız için teşekkürler, verdiğiniz bilgiler doğru. aslında Bondage&Domination olarak da ikileme yapanlar var...

      Sil